Kamionos horgász naplója | 2. rész.
Frankfurt elsőre a felhőkarcolókról és a nyüzsgő üzleti világról híres, de ha az ember kicsit letér a megszokott útvonalról, egészen más arcát mutatja a város.
Itt nemcsak a folyó látványa nyűgözi le az embert, hanem a hagyományokra épülő, mégis különleges halételek is, amelyek igazi gasztrokalandá varázsolják a városi felfedezést.
A Majna folyó bőséges halállománya régen és ma is alapot ad Frankfurt hagyományos halételeinek. Az egyik legismertebb specialitás a „Frankfurter Grüne Soße” (zöld szósz), amit gyakran főtt tojással és halakkal, például sült süllővel vagy pisztránggal tálalnak. A szósz hétféle friss fűszernövényből készül, és különleges, friss ízt ad a fogásnak.
Történelmileg a helyi piacokon gyakran kínáltak frissen fogott halakat a Majnából, például süllőt, csukát és harcsát. A part menti éttermek ma is előszeretettel készítenek ropogósra sütött süllőt (Zander) vagy fűszeres pácban pácolt harcsát, amit gyakran helyi almaborral (Apfelwein) kísérnek – ez Frankfurt másik büszkesége.
Íme néhány izgalmas és ízletes recept a helyi specialitások közül.:
Recept 1:
Sült süllő Frankfurter Grüne Soße-val:
Hozzávalók (4 adag):
4 db 250–300 g-os süllőfilé
2 evőkanál olívaolaj
Só, frissen őrölt bors
200 g tejföl
150 g natúr joghurt
2 főtt tojás
7 féle friss fűszernövény apróra vágva (petrezselyem, turbolya, snidling, sóska, zsázsa, borágó, lestyán)
1 teáskanál mustár
1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
1. A süllőfiléket sóval, borssal fűszerezzük, majd forró serpenyőben olívaolajon oldalanként 3-4 percig sütjük, amíg aranybarna lesz.
2. A zöld szószhoz a tejfölt, joghurtot, mustárt, citromlevet és az apróra vágott fűszernövényeket összekeverjük. A főtt tojásokat felaprítjuk és hozzáadjuk.
3. A halat a friss zöld szósszal és főtt burgonyával tálaljuk.
Recept 2:
Pisztráng zöldfűszeres vajjal, kemencében sütve:
Hozzávalók (4 adag):
4 db tisztított pisztráng (kb. 300 g/db)
80 g vaj
1 csokor friss petrezselyem
1 csokor kapor
1 citrom leve és reszelt héja
Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
1. A vajat szobahőmérsékleten megpuhítjuk, majd apróra vágott petrezselyemmel, kaporral, citromhéjjal és -lével összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk.
2. A pisztrángokat kívül-belül fűszerezzük, majd megtöltjük a fűszeres vajjal.
3. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, míg a hal húsa omlós lesz.
4. Friss kenyérrel vagy párolt zöldségekkel kínáljuk.