Szín vagy Íz, mindkettő? Ez a kérdés?!
Szín vagy Íz, mindkettő? Ez a kérdés?!
Egy olyan témát hoztam ma nektek, ami biztosan elgondolkoztatott már mindannyiunkat. Egy csaliban mi a fontosabb az íze, avagy a színe? Ha érdekel, ez a téma, olvass tovább és járjuk körbe együtt!
Véleményem szerint, ez ettől kicsit bonyolultabb! Miért is? Mert egy csalinak ezen a két tulajdonságon kívül még van három olyan tényezője ami befolyásolja annak fogósságát, működését.
Azt fontos tisztázni már az elején, hogy a halak nem látnak színeket, csak kontrasztokat. Így a nap sugarainak a beesési szöge is befolyásolhatja, egy egy csali aznapi fogósságát. Szerintem ezért van pl ha mondjuk délelőtt nagyon húz egy kiválasztott színű csalit, de délután, már kevesebb vagy egyáltalán nincs rá érdeklődő. Ahol a víz áttetszősége nem megfelelő, ott a rikító feltűnő színek előnyösebbek és sokszor eredményesebbek. Szerintetek melyik a legfeltűnőbb szín? Segítek a fehér. Ha választanom kéne a szín pelletáról, akkor ezek a következők színek lennének: narancs, fehér, pink, barna, citromsárga. Szeretem az olyan csalikat, amelyekből egy egy tégelyen belül több szín is megtalálható. Nagyobb a variációnak a lehetősége egy egy tégelyen belül.
El is érkeztünk az ízekhez. Létezik ugye édes, büdös, savas , fűszeres stb. Az hogy egy adott nap melyik a nyerő percről percre változhat. ( Sőt kicsit az időjárás is befolyásolja. Pl. esős, frontos időben a fűszeresebb ízek jobban működnek. ) De legalább olyan fontos tényező, ez is mint a szín! Én legtöbbet az édes, fűszeres és a savas ízvilágból választok csalit. Horgászatom során ezeket cserélgetem.
A harmadik, de legalább olyan fontos tulajdonság a felhajtó erő! Pop up, wafters, süllyedő. Mivel én a method technikát használom így fontos számomra, hogy a csalim a kosárban maradjon. Ezért elsősorban wafters csalikat használok. Ugye azok ezek a csalik amelyek a csalitüskét emelik meg, de a horgot nem! Pop up csalikból is lehet wafterst csinálni egy jó horog-csali kombinációval, de tapasztalatom az, hogy ilyenkor megnövekedhet a külső akadások száma és vagy meg lesz a hal ugye, vagy nem!
El is érkeztünk a következő tulajdonsághoz, még pedig a mérethez. Én nem hiszek a kis csali kis hal, nagy csali nagy hal elméletben! Azokon a tavakon ahol folyamatos versenyeket tartanak, jobban működnek a kisebb, nehezebben észrevehetőbb csalik. Ennek az az oka, hogy nagy nyomásnak vannak kitéve a halak és félnek a csaliktól. Kis csalik észrevétlenebbek számukra. De pl ott ahol sok a nagy testű hal, vagy bojliznak a vízen ott a nagyobb méretű csalik fognak jobban működni.
Forma. Létezik gömb, dumbel, lapos, különböző utánzatok stb, Én elsősorban a golyó (gömb) vagy a hordó (dumbel) formájú csalikat használom. Megint csak ki kell emeljem az olyan csalikat, ahol mind kettő megtalálható egy egy tégelyen belül növelve a variációs lehetőségek számát.
A mai világban rengeteg gyártó horog csalija megtalálható a polcokon. Sokszor ugyan abban ízben, formában, méretben de még is más és más! Valljuk be nem egyszerű a választás.